Oksijen Konsantratörleri Hakkında
OKSİJEN KONSANTRATÖRÜNÜZ NASIL ÇALIŞIR ?
Oksijen konsantratörleri günümüzde oksijen destek tedavisi almanın en güvenilir ve verimli kaynağıdır. Oksijen konsantratörü elektrik ile çalışır. Bu cihaz havada bulunan oksijeni ayrıştırarak üzerinde bulunan oksijen çıkışından yüksek safiyette oksijen verir. Oksijen konsantratörü ortamda bulunan havayı filtre etmesine rağmen ortamda bulunan oksijen seviyesini de değiştirmez.
OKSİJEN KONSANTRATÖRLERİNİN AVANTAJLARI
Likit oksijen, oksijen tüpü sistemleri % 100'lük büyük bir miktar oksijeni ufak bir yerde saklayabilme avantajına sahiptir. Ancak bir çok ev bakım sağlayıcıları bu sistemleri çok pahalı bulmaktadır. Sermaye yatırımı çok yüksektir. Yalnızca esas hazne ve taşınabilir birimin değil, aynı zamanda likit oksijeni veya tüpü taşıyabilecek taşıtların da satılması gerekir. Bu birimlerin çoğunun 10-14 günde bir doldurulması gerektiği için işçi maliyetleri de yüksektir. Taşınabilir oksijen sisteminin doldurulması pek çok hastaya göre karmaşık ve korkutucu görünmektedir.
Doldurma esnasında termal yanıklar olabilir ve oksijenin uzun süreli yüksek akış kullanımında ünite dışına çıkma potansiyeli vardır, ki bu da termal yanıklara neden olabilmektedir. Ünite eğik konumdaysa oksijenin dökülme riski vardır. Ayrıca doldurma işlemi ve yüksek akış kullanımı sırasında üniteler donabilmekte ve sonraki işlemleri engelleyebilmektedir.
OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ KULLANIM TALİMATLARI
- Oksijen Konsantratörünü ve kablosunu sıcak yüzeylerden uzak tutun. Kablosu veya fişi zarar görmüş, zedelenmiş oksijen konsantratörünü kullanmayın. Bakım ve onarım için yetkili servis personeliyle bağlantıya geçin.
- Oksijen Konsantratörünün hava giriş aralığı havadar bir alana yerleştirilmelidir.
- Oksijen Konsantratörü, kir ve dumandan arındırılmış bir alana yerleştirilmelidir.
- Oksijen Konsantratörünün, düşmesi, zarar görmesi, suyla teması halinde bakım ve onarım için yetkili servis personeliyle bağlantıya geçin.
- Cihazın açık olan bölgelerine, herhangi bir şey düşürmeyin yada yerleştirmeyin.
- Cihazın hava deliğini kapatmayın, veya cihazı yumuşak yüzeylere ( yatak veya yastık üzerine, cihazın alt hava kapağının kapanabileceği yerlere ) yerleştirmeyin.
- Cihazın parçalarını battaniye, havlu, yorgan gibi nesnelere sarmayın.
- Oksijen Konsantratörü cihazınızı evinizde herhangi bir yere koyabilirsiniz. Fakat, çalışırken duvar, yatak, kanepe vb. yerlere en az 25 cm uzaklıkta konumlandırılmalıdır.
- Ürünün güvenilir çalışmasını garantilemek için sadece orijinal parçalarının ve filtrelerinin kullanılması önerilir.
- Oksijen Konsantratörleri 24 saat çalışabilir şekilde üretilse de, 7 – 8 saat sürekli kullanım sonrasında ortalama yarım saat kadar dinlendirmeniz cihazın ömrünü uzatır ve aşırı ısınmalara karşı tedbir sağlar.
- Oksijen Konsantratör cihazınızı yüksek rakımlı bir yerde kullanacağınız zaman mutlaka üretici firma ile irtibata geçiniz.
OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ BAKIMI NASIL YAPILIR ?
Nemlendirici ( Su Kabı )
- Nemlendiriciden suyu boşaltın.
- Nemlendirici şişeyi akan suyun altında çalkalayın.
- Nemlendiriciyi işarete kadar suyla doldurun. ( Kaynatılmış soğutulmuş su kullanmanız öngörülür. )
Hava Filtresi ve Oksijen Çıkış Konektörü
- Cihazın arkasında bulunan hava filtresini çıkarın. Oksijen konektörünü çıkarın (kullanılıyorsa).
- İçine bulaşık deterjanı katılmış sıcak suda yıkayınız.
- Sıcak sudan geçirerek durulayın ve kurumaya bırakın. Filtre yerine takılmadan tamamen kuru olmalıdır.
UYARI– Herhangi bir hasara sebep olmamak için cihazı filtresiz veya nemli/ıslak filtre ile çalıştırmayın.
Cihazın iç kısmında bulunan Hepa Filtre (Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı) Bakımında ise, kullanım ömrü ortam havasının durumuna göre 3 ile 6 ay arasındadır. Hepa filtre siyahlaştığında, yenisi ile değiştirilmelidir. Hepa Filtreler yıkanmaz.Dış Yüzey
OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ ARIZALARI
Arıza durumunda cihazınızı Teknik Servis adresimize göndermeniz gerekecektir. İletişim kısmından adrese ulaşablirsiniz.Cihazı gönderirken uyulması gereken kurallar;
ÜRÜN DAİMA KENDİ KUTUSUNDA KORUYUCU MALZEMELERİ İLE BERABER SEYEHAT ETMELİDİR. ÜRÜN, KENDİ KUTUSU DIŞINDA KOLAYCA ZARAR GÖREBİLİR. NAKLİYE ESNASINDA OLUŞACAK HASARLAR CİHAZI GARANTİ DIŞI BIRAKACAKTIR. NAKLİYE SONRASI KUTUYU VE CİHAZI İNCELEYİN, CİHAZ ÜZERİNDE VEYA KUTU ÜZERİNDE HASAR VAR İSE, NAKLİYEYİ KABUL ETMEYİN. KARGO ŞİRKETİNE VEYA TEDARİKÇİNİZE HABER VERİN.
DEVİLBİSS OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ KULLANIM KLAVUZU İÇİN, TIKLAYINIZ
S.S.S.
1. Oksijen Konsantratörünü sürekli kullanmak bağımlılık yapar mı ?* Oksijen tedavisi, bağımlılık oluşturabilecek bir tedavi yöntemi değildir.
2. Oksijen Konsantratörünü gün boyu kullanabilir miyim ?
* Oksijen Konsantratörü cihazları 24 Saat kullanılabilir şekilde üretilmiş olsa da, cihazınızın 7-8 saatlik çalışması sonucu ortalama yarım saat dinlendirmeniz cihazın ömrünü uzatacaktır.
3. Elektrik kesintilerinde ne yapmalıyım ?
* Oksijen Konsantratörleri elektrik ile çalışan cihazlar olduğu için, kesintilerde tedavi devamlılığını sağlayabilme adına Oksijen Tüpü bulundurmanız gerekir.
4. Uzun süreli elektrik kesintilerinde ne yapmalıyım ?
* Uzun süreli elektrik kesintilerinde Oksijen Tüpüde yeterli gelmediği zaman alternatif olarak jeneratör almanız gerekmektedir. Benzin dolumunu yaptıktan sonra oksijen konsantratörü cihazınızı daha uzun süreli kullanabilirsiniz.
5. Oksijen Konsantratörü ortamdaki oksijen seviyesini düşürür mü ?
* Konsantratörler ortamda bulunan havayı filtre etmesine rağmen ortamda bulunan oksijen seviyesini değiştirmez.
6. Oksijen Konsantratörünü evde konumlandıracağım yer önemli mi ?
* Cihazınız çalışırken duvar, yatak, kanepe vb. yerlere en az 25 cm uzaklıkta konumlandırılmalıdır.
7. Cihazın temizliğini nasıl yapmalıyım ?
* Gerekli olduğunda, cihazın dış yüzeyini yumuşak nemli bir bez veya sünger ile temizleyin, kuru bezle kurulama işlemini yapın.
8. Cihazın filtre temizliğini nasıl yapmalıyım ?
* Cihazın arkasında bulunan hava filtresini deterjanlı sui le yıkayıp, su ile durulayıp kurumaya bırakınız. Filtre tam kurumadan kullanmayınız.
9. Cihaza ait su kabı temizliğini nasıl yapmalıyım ?
* Günlük olarak su kabını akan suyun altında çalkalayarak yıkayın, daha sonra su kabındaki işarete kadar kaynatılmış soğutulmuş su ile doldurarak kullanabilirsiniz.
10. Su Kabı ve Kanül ne sıklıkla değişmelidir ?
* Kullanıma bağlı olarak değişim göstermektedir. Eğer kireçleme olduysa veya yeterli oksijen alımı olmadığını düşünüyorsanız yenilemeniz gerekmektedir.