Telefon Numaralarımız Değişti 
Tek Numara

(312) 911 4 911

CPAP KULLANIMI

CPAP Kullanımı

Hasta esnek hortuma bağlı nazal maske ile ve çeşitli seviyelerde(tipik olarak 4-20cm H²O) basınçlı hava akış jeneratörü konforlu ile uyur. Hasta akış jeneratörübden temiz hava solur ve maskedeki çıkış portundan nefes verir. Etkili tedavide maske takılı olduğu ve CPAP basıncı yeterli-uygun olduğunda horlama ve OSA hemen önlenir. İlk CPAP kullanım günlerinden hemen sonra gün içindeki uyku hali giderilmiş olur.


CPAP Ne zaman Denenmeli?

OSA teşhis süresinde CPAP deneme süresini doktorunuz ayarlayacaktır. Deneme süreci bir ile iki gece üstünde önerilir. CPAP Sistemini kullanırken gece boyunca maske takılacak ve monitörden takip edileceksiniz. Bu size CPAP deneyimini edinmenizi ve raporlar sonucunda kişisel sisteminiz için uygun basıncın belirlenmesini sağlayacaktır.


Cpap Tedavisinde Beklenen Etkiler ;

1. Apne ve Hipopnelerin ortadan kaldırılması 
2. Gece boyunca yeterli oksihemoglobin satürasyonunun sağlanması
3. Arousalların yok edilip uyku devamlılığının sağlanması
4. Uyku yapısının ( uyku evrelerinin dağılımı ve sürelerinin ) düzeltilmesi.


CPAP Kullanırken

• Eğer CPAP tedavisi sırasında uyku apnesi semptomları tekrar ederse doktorunuza başvurunuz.
• Boğaz orta kulak ve ya sinüslerde enfeksiyonunuz varsa CPAP kullanmaya devam etmek için önce doktorunuza başvurunuz. Size CPAP kullanımınızı bırakmanızı      önerecektir.
• Hastaneye başvurduğunuz ve ya yatacağınız zaman ya da herhangi bir ilaç tedavisine başlamadan önce mutlaka CPAP kullanıcısı olduğunuzu belirtiniz. Hastaneye    CPAP cihazınızı alabileceğinizden emin olunuz.
• Doktorunuzun onayı olmadan CPAP kullanımını bırakmayınız.
• CPAP tedaviniz sırasında herhangi bir beklenmeyen durum olduğunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
• CPAP tedavisi kilo kaybında katalizör (hızlandırıcı) görevi görebilir ve bu durum basıncı azaltmanızı veya CPAP tedavisini tamamen bırakmanızı sağlayarak uyku  apnesi rahatsızlığınızda önemli bir gelişim gösterebilir.


CPAP Cihazına Uyum Sağlayamadığınızı Düşünüyorsanız ;

 Bazı hastalar bu cihazları ilk kullanmaya başladıkları andan itibaren çok iyi uyum sağlarken, bazı hastalar için aynı uyum söz konusu olamayıp uyum süreci biraz zaman alıp, bu süreç içinde bir takım sorunlarla karşılaşabiliniyor. Bu sorunların çoğu maskeden kaynaklanıyor. Maskeniz yüz ve burun yapınıza uygun değilse, yüzünüze tam oturtamadığınızdan hava kaçakları çok oluyorsa bu cihaza uyumunuzu bozacaktır. Yüz şeklinize uygun maske kullanımı bu sorunun giderilmesine yardımcı olabilecektir. 
 Burun yada ağızda kuruluk sebebiyle cihazı kullanırken rahatsızlık duyuyorsanız, ısıtıcılı-nemlendirme ünitesi kullanabilir, kullanıyorsanız ayarlarını değiştirebilirsiniz. 
 Konforlu ve rahat hissedilmesi için bir süre gerekmektedir. Düzenli kullanmaya çalışın ve sorunlarınızı doktorunuzla paylaşın.

Maske Uyumu Sağlanamadıysa, Uyumu Etkileyen Bazı Faktörler Olabilir. Bunlar ;

* Cihazınızı kullanmaya başladığınızda maske takılı durumda iken normal uyku pozisyonuzda maskenizi yüzünüze göre ayarlayın. Yer çekimi etkisi ile farklı pozisyonlarda yüz kaslarınız da farklılık gösterdiği için maskenizin ayarını bu şekilde yapmanız size fayda sağlayacaktır.
* Maskenizin kafa bantlarını vb. montajını doğru bir şekilde yapıp yüzünüze tam oturduğundan emin olun.
* Tedavi süresince verim alabilmeniz için maskenizin temizliğine önem gösteriniz. Maskenizin temizliğini günlük yapabilirsiniz ve maskeyi kullanacağınız zaman genel yüz temizliğinizi yapmanız maskenizin ömrünü uzatacaktır. Bayan kullanıcılar için makyaj temizliği önemli olduğu gibi erkek kullanıcıların da çok uzun sakal bırakmamaları önerilir. Sakallar maskeyi aşındırabilir ve kısa sürede deforme olabilir.
* Maske boyutları, marka model farklılığına göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı maskenizi alırken size en uygun maskeyi seçmeye özen gösteriniz.
Hikoneb Inhalation Expert Logo logo devilbiss SleepOne Logo Ecoaspir Logo
PureBreath Logo hirtz logo